23.05.2010

Popłynął złoty trunek w Lwówku Śl.

Z bardzo smakowitego portalu Browar.biz jeszcze smaczniejsza informacja:
"20. maja 2010 miało miejsce pierwsze warzenie piwa w Lwówku Śląskim od czasu zamknięcia browaru w 2007r. Browar obecnie przechodzi gruntowną renowację, co widać na zdjęciach. Przy warzeniu towarzyszyliśmy Irenie Galickiej (Browar Lwówek 1209), Krzysztofowi Fałdowskiemu (Browar Ciechan), dwóm Warzelanym oraz pozostałej ekipie browaru. Tego dnia i nocy uwarzono dwie warki piwa jasnego o ekstrakcie 12,1°BLG, tak, by docelowo wypełnić nachmieloną brzeczką całą kadź fermentacyjną. Śrutowanie słodu (nieco ponad 2 tony na warkę) rozpoczęto dzień wcześniej. Zacieranie pierwszej warki rozpoczęło się o godz. 10:30 a wybicie nastąpiło o 19:00. Druga warka została poczyniona zaraz potem. Kadź fermentacyjna została zapełniona a brzeczka zaszczepiona drożdżami dolnej fermentacji. O siódmej rano dnia następnego na powierzchni pojawiła się piękna piana świadcząca o rozpoczęciu burzliwej fermentacji. Wszystko zatem wskazuje na to, że na czerwcowym festiwalu będzie można spróbować przynajmniej młode, lwóweckie piwo!".

I jedno "ukradzione" zdjęcie autorstwa Artura Szudrowicza z portalu, na którym cała fotorelacja. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Flagi

free counters